4 SEBAB ANDA PERLU PERTIMBANGKAN TAKAFUL UNTUK ANAK ANDA


Ibu mana tak sayang anak? Ibu bapa kita sanggup korbankan semua benda dan apa-apa saja demi anak-anak. Bayangkanlah betapa pedihnya perasaan seorang ibu tu bila tak dapat nak selamatkan anak sendiri, hanya sebab tak cukup duit.


Itulah yang jadi kat seorang ibu dan anak di Shanghai, China ni. Menurut Nextshark, kes ni tular kat laman sosial bila gambar seorang ibu duk menangis dengan penuh perasaan kerana tak mampu nak bayar bil hospital anaknya. Memang sebak bila tengok gambar-gambar ni dan boleh mengalir air mata!
seorang ibu tunggal umur 45 tahun dan anak lelakinya, Zhenghan yang baru umur tiga tahun, dilihat kat luar Hospital Kanak-kanak Shanghai.Zhenghan ada congenital hydrocephalus, sejenis penyakit cecair berlebihan dalam otak dan kena masuk hospital sebab infection. Yinzhen yang dulu kerja kilang telah hilang kerja lepas lahirkan Zhenghan dan sekarang bergantung hidup dengan keluarga Yinzhen.

Jarang kita mendengar ibu bapa memikirkan soal Takaful perubatan untuk anak kecil selepas kelahiran mereka kerana terdapat banyak perkara yang lebih penting seperti makanan, susu formula, atau katil bayi yang menjadi keutamaan. Apatah lagi keperluan perubatan seorang anak itu dikira masih boleh diuruskan kerana anak itu kecil. Namun begitu, keperluan perubatan anak kecil boleh menjadi mahal, jadi anda mungkin mahu mempertimbangkan Pelan Takaful untuk anak anda.
Ada empat sebab anda perlu mempertimbangkan perlindungan perubatan untuk anak anda, tidak kira usia mereka. 


#1: Menyediakan penjagaan kesihatan berkualiti untuk anak
Sesetengah ibu bapa memilih untuk menunggu sehingga si anak lebih besar sebelum mendapatkan perlindungan perubatan untuk mereka. Ada juga ibu bapa yang bertuah mendapat faedah pekerja di syarikat yang memperuntukkan insurans penjagaan kesihatan untuk anak-anak pekerja. Jika tiada faedah pekerja sedemikian, keperluan perubatan anak itu haruslah ditanggung oleh ibu bapa dengan bantuan kesihatan awam. Ibu bapa perlu ingat bahawa fasiliti perubatan awam lazimnya penuh dan kadangkala perlu berada dalam senarai menunggu yang panjang untuk sesetengah rawatan atau rundingan bersama doktor pakar. 

#2: Melindungi daripada penyakit biasa dan pelbagai kondisi perubatan 
Tidak mustahil untuk anda mendengar tentang bayi baru lahir atau anak kecil yang memerlukan rawatan perubatan untuk penyakit-penyakit respitori atau penyakit berjangkit. Meskipun semua ibu bapa mengharapkan yang terbaik untuk anak mereka, satu pelan perubatan yang kukuh boleh memberi akses kepada bantuan perubatan yang berkualiti termasuk konsultasi bersama doktor selepas hospitalisasi. Pelan perubatan juga boleh membantu doktor mengenali gejala-gejala penyakit dari peringkat awal dan mengurangkan kebarangkalian gejala-gejala ini menjadi lebih serius. 

#3: Ketenangan tanpa perlu memikirkan soal wang 
Dalam isu mendapatkan pelan Takaful untuk anak, ramai yang berpendapat ia bukan satu keperluan kerana rawatan perubatan kanak-kanak dianggap terhad dan tidak semahal kos perubatan seorang dewasa. Pendapat itu tidak tepat kerana kos perubatan kanak-kanak tiada bezanya dengan kos perubatan orang dewasa. Kos perubatan untuk kedua-dua anak kecil dan orang dewasa boleh meningkat saban tahun. Memiliki pelan perubatan untuk anak anda bukan sahaja memberikan akses kepada penjagaan kesihatan yang berkualiti di saat mereka memerlukannya, ia juga mampu menolong anda supaya anda tidak perlu mengeluarkan sejumlah wang yang besar semasa waktu kecemasan. 

#4: Menjamin perlindungan pada harga yang kompetitif 
Disebabkan umur kanak-kanak yang muda, mereka mempunyai kebarangkalian yang rendah untuk menggunakan kesemua tuntutan Takaful mereka dan ini menyebabkan bayaran premium bulanan untuk si kecil lebih rendah. Pelan perubatan mereka boleh ditukar kepada pelan yang menawarkan lebih perlindungan apabila mereka berusia 18 tahun, tanpa mereka perlu melalui pemeriksaan kesihatan. Pelan Takaful juga melayakkan anda untuk mendapatkan pelepasan cukai sehingga RM3,000 setahun dengan hanya memastikan polisi perubatan itu berada di bawah nama anda dan anak anda.
Plan terbaik dari AIA Pubic Takaful untuk anak anda adalah A LifeJoy-i di mana plan ini ada menyediakan pelan kad perubatan yang ditambah melalui pelan A LifeJoy-i ini. 
  • Pelan perubatan  A-Plus Med-i menawarkan perlindungan perubatan di samping perlindungan hayat. Anda boleh memilih rider (ciri tambahan) yang lebih komprehensif dan jaminan pembayaran polisi untuk anak jika sesuatu terjadi kepada anda.

Masih tercari Pelan Perubatan untuk anak anda ?
Hubungi 
Mohd Nasri
019-3702629
Wakil AIA Pubic Takaful


No comments:

Post a Comment