PELAN HIBAH


Tahukah anda setiap apa yang kita ada hari ini, sebenarnya adalah satu keperluan?Sebagai contoh, jika anda seorang pekerja yang makan gaji. Gaji bulanan anda adalah keperluan kepada anda dan juga seisi keluarga. Adakah anda telah memahami apa yang akan terjadi kepada taraf hidup anda sekeluarga jika ditakdirkan hari ini anda tidak mampu bekerja? Atau lebih teruk jika keluarga anda kehilangan anda sebagai sumber mata pencarian keluarga. Apa akan jadi kepada segala komitmen anda? 


Adakah anda telah disediakan dengan jumlah simpanan atau hibah yang secukupnya untuk keluarga tersayang? Adakah jumlah tersebut mencukupi? Anda telah sediakan backup plan?

Jika anda telah menyediakan sejumlah simpanan di bank atau ASB atau di mana-mana instrumen kewangan berdaftar, adakah anda sanggup menghabiskan wang tersebut? Sedangkan hanya dengan 10% dari gaji tahunan anda, anda boleh mencipta simpanan kecemasan serendah RM500,000 di akaun Takaful AIA Public Takaful. Bagaimana Jika satu hari nanti tiba-tiba orang yang membawa pulang duit perbelanjaan harian kepada keluarga tidak pulang-pulang ke rumah, apa nasib keluarga yang menanti duit belanja tersebut. Hibah sahaja yang dapat membantu. Syarikat Insuran atau Takaful yang akan membantu bukan bank,rakan-rakan,sanak-saudara yang akan memberi cek RM500,000 kepada keluarga anda.


Pernah tak anda terfikir..
Gaji suami : RM3000
Gaji isteri : RM3000
TOTAL : RM6000

Komitmen bulanan :
Sewa Rumah RM800 (anggaran shj)
Kereta 2 biji RM1000
Belanja anak-anak RM800
Perbelanjaan Harian 800
Perbelanjaan seisi keluarga RM1000

Total RM4,400


Balance tinggal lagi RM1,200 untuk simpanan
Tanpa diduga cuba bayangkan suatu hari nanti INCOME SUAMI TERPUTUS SELAMA-LAMANYA disebabkan
1. Kematian (kematian)
2. Penyakit kritikal (kanser, jantung, buah pinggang)
3. Hilang upaya kekal (lumpuh)

RM6000 - RM3000 = RM3000
Akibatnya ISTERI anda terpaksa menanggung 100% perbelanjaan yang ditinggalkan oleh anda!
Gaji isteri RM3000
Total belnja RM4,400
(Negatif RM1,400)
Dan tidak ada lebihan lansung untuk isteri dan anak-anak buat belanja selama sebulan

Jadi fikirkan apa yang mungkin berlaku pada masa akan datang sekirannya salah seorang putus pendapatan dan kemalangan atau sakit dan paling teruk kematian....
Jadi bertindaklah sekarang

Plan HIBAH A-Life Signature-i

Kebanyakkan syarikat takaful mengkehendaki peserta melakukan full medical check up sekiranya ingin mengambil perlindungan sebanyak RM500,000 dan ke atas. Namun bagi plan ini, tidak perlu.
Ciri-ciri:
[✔] Plan Patuh Syariah
[✔] Perlindungan dari RM500,000 (minimum) sehingga RM1.5 juta tanpa pemeriksaan perubatan (bergantung kepada keadaan kesihatan dan umur).
[✔] Sesuai sebagai plan penggantian pendapatan, MRTA/MRTT, dan plan wasiat dan hibah untuk waris.
[✔] Komitment bayaran sesingkat 5,10,20 tahun atau sehingga tempoh matang untuk perlindungan berterusan sehingga maksima usia 100 tahun.
[✔] Pampasan 200% sekiranya kematian semasa menunaikan haji atau umrah.
[✔] Pampasan 300% sekiranya berlaku kematian disebabkan kemalangan sewaktu menaiki kenderaan awam (Bas, LRT,MRT,kapal terbang,keretapi)
[✔] Pendorong Kematangan: Penambahan 20% dari nilai akaun ketika matang.
[✔] Flexibiliti untuk memilih tempoh matang: 70/80/100 tahun.
[✔] Boleh disertakan dengan perlindungan (rider) sakit kritikal (A-Plus CriticalCare-i dan A-Plus Waiver-i).


JIKA BERLAKU KEMATIAN SEMUA PINJAMAN KERETA, RUMAH, PERIBADI, ASB DAN LAIN-LAIN PINJAMAN, BAYARAN BULANAN TETAP PERLU DI BAYAR SEPERTI BIASA OLEH WARIS YANG TINGGAL WALAUPUN KESEMUA PINJAMAN TADI ADA INSURAN/MRTA, HARUS DIINGAT PENYELESAIAN INSURAN/MRTA UNTUK LOAN TERSEBUT MEMAKAN MASA DI BANK. JADI DENGAN ADANYA DUIT PAMPASAN HIBAH AHLI KELUARGA DAPAT MENGGUNAKAN WANG TERSEBUT UNTUK MEMBAYAR ANSURAN PINJAMAN ITU SEMENTARA MENUNGGU PROSES DI BANK SELESAI.Ingin keterangan lanjut
Hubungi Mohd Nasri 019-3702629
Wakil AIA Public Takaful
5 comments:

 1. Salam... apa kegunaan Hibah ni,maaf saya masih tak faham.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumusalam, Hibah ni bermaksud hadiah. Dalam takaful pampasan kematian tu boleh di hibahkan maksudnya semasa hidup jika amik plan takaful pampasan tu boleh dibahagikan siap-siap kpd siapa yg kita nak bagi pampasan tu jadi bila dah dihibahkan tak perlulah pampasan tadi melalui pembahagian faraid. Dengan adanya hibah pampasan tadi boleh dibahagikan segera. Oleh itu keluarga yang ditinggalkan akan dpt menggunakan wang pampasan tadi utk kegunaan sara hidup mereka tanpa menunggu proses pembahagian faraid atau proses mahkamah untuk mendapatkan surat kuasa.

   Delete
 2. Hibah ni boleh untuk berapa orang?

  ReplyDelete
 3. Hibah 500000k brape blnn kalo umur 37 tahun?

  ReplyDelete
 4. Kematian disebabkan biasa di cover juga?

  ReplyDelete