APAKAH TAKAFUL

APAKAH TAKAFUL

Takaful mengikut tafsiran syara' ialah pakatan satu kumpulan untuk saling jamin menjamin dan tolong menolong antara satu sama lain.

Tujuan Takaful


Sistem takaful adalah satu saluran yang membolehkan individu berikhtiar untuk saling bantu membantu bagi menghadapi risiko serta menyediakan manfaat dalam mengurangkan beban kewangan.* Menjaga kebajikan sosial

* Mewujudkan keharmonian sosial
* Sebagai saluran atau mekanisma sosial di mana,"The fortune many compensate the    unfortunate few".


Ciri - Ciri Takaful Tiada unsur riba'Tiada unsur gharar (ketidakpastian)Tiada unsur maisir (judi)Ada tabarru' (derma ikhlas) Ada perkongsian Al-Mudharabah (keuntungan ) Akad yang dipersetujui.* Tiada unsur riba]

* Tiada unsur maisir (judi)
* Tiada unsur gharar
* Ada perkongsian untung (Al-Mudharabah) 

KONSEP TABARRU'

Bererti membuat kebajikan atau derma bersyarat dengan redha. Ia dilakukan secara sedar dengan niat untuk saling bantu membantu.


* Tabarru' adalah perkataan Arab bermaksud Membuat Kebajikan / Membuat Derma    Bersyarat /   Mengurniakan Dengan Redha Sendiri

* Tabarru' dilakukan dengan sedar di atas niat yang suci murni untuk tujuan membantu.
* Tanpa tabarru' urusan takaful akan menjadi Gharar, sama seperti jualbeli seperti  insurans.
* Dengan konsep tabarru' , unsur Gharar dan Maisir dapat dihindarkan.
* Daripada tabung tabarru', manfaat dibayar.
* Melalui tabaru', risiko kemalangan dipikul oleh sesama peserta yang mentabarru' dan bukannya syarikat.
* Dengan perlaksanaan tabarru' kita faham bahawa AIA Public Takaful bukan menjual  insurans Islam tetapi Pengendali tabung tabarru' tersebut.
* Wujudnya tabarru', peserta akan juga sama memikirkan untuk membantu rakan-rakan  yang lain (iaitu semangat bertabarru')
* Wang tabarru' bukanlah kepunyaan syarikat. Syarikat hanya pengendali dan menentukan  hak diberikan secara adil.
* Konsep tabarru' mestilah dihayati. Tanpa penghayatan urusan takaful menjadi tiada beza  dari insurans. 


Dapatkan Plan Takaful dari AIA Public Takaful Sekarang
Demi Masa Depan anda & Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Nasri

CIRI CIRI KAD MEDIKAL KELUARGA
( Kad medikal ini juga menawarkan skim plan individu, atau skim suami & isteri sahaja, atau skim ibu/bapa tunggal + anak anak pada harga yang lebih rendah – namun ciri ciri perlindungan sama seperti dibawah)
 • Pada lelaki Muslim yang berpoligami, kesemua anak anak dari maximum 4 isteri dilindungi bawah plan medical card keluarga. Namun jumlah keseluruhan anak adalah 4 orang sahaja. Bagi mereka yang ada anak melebihi 4 maka opsyen lain ada, sila hubungi saya.
 • Pada mereka yang telah mempunyai anak dari perkahwinan yang lepas, anak anak itu juga dilindungi walaupun anda mengambil medical card keluarga dengan pasangan baru.
 • Anak angkat yang sah dari segi undang undang juga dilindungi seperti anak sendiri dalam plan medical card keluarga.
Senarai Manfaat Yang Diberi Setiap Tahun Polisi Untuk Setiap Ahli Keluarga
 • PERLINDUNGAN TANPA LIMIT SEPANJANG HAYAT  Plan tanpa limit memberikan anda ketenangan hati kerana anda dijamin tidak akan kehabisan perlindungan tidak kira berapa banyak anda membuat tuntutan.
 • TIADA KO INSURAN ATAU KO TAKAFUL ATAU KO PAYMENT – syarikat membayar semua bil perubatan anda.
 • BAYARAN GST* DIBAYARKAN – syarikat takaful/insuran akan bayarkan.(gst hanya dikenakan untuk bilik penginapan)
 • Perlindungan Menyeluruh – melindungi anda dari penyakit biasa seperti deman biasa, denggi dan etc. Melindungi anda dari penyakit kritikal seperti sakit jantung, kanser dan etc. Juga melindungi anda dari kemalangan jalan raya, ketika bersukan, membersih rumah dan etc.
 • Tidak Perlu Membeli Insuran Nyawa – kebanyakan skim kad medikal memerlukan anda menyertai skim insuran nyawa, namun kad medikal keluarga ini tidak mewajibkan anda menyertai apa apa skim insuran nyawa atau pun takaful hayat.
 • Kad Medikal Cashless – kad ini adalah plan cashless dimana anda tidak perlu bayar dahulu dan claim kemudian. Pihak insuran akan bayar terus pada hospital.
 • Tiada Perkongsian Limit Perlindungan – dibawah plan keluarga, setiap ahli mempunyai limit masing masing. Limit minima adalah RM100,000 setiap ahli keluarga.
 • Limit Jumlah Anak kad medikal keluarga ini  mempunyai limit jumlah anak seramai 4 orang.
 • Baby Baru – setiap anak anda yang lahir akan dilindungi oleh plan keluarga selepas dua minggu usianya tanpa bayaran lebih.
 • Pre & Post Hospitalization – anda juga boleh claim semula bil bil rawatan selama 60 hari sebelum dan 120 hari selepas dimasukan ke hospital. Rawatan sebelum dimasukan ke hospital dan rawatan sesulan selepas masuk hospital.
 • Rawatan Pesakit Luar Akibat Kemalangan – anda boleh claim semula bil bil rawatan pesakit luar di klinik dan hospital. Tidak perlu dimasukan ke hospital.
 • Hospital Bukan Panel – anda juga boleh claim semula bil hospital anda jika dirawat dihospital bukan panel.
 • 70++ Panel Hospital – terdapat banyak panel hospital yang anda boleh gunakan. Contoh PRINCE COURT KL, SJMC, PANTAI, ASSUNTA, SUNWAY, DARUL EHSAN, SELANGOR MEDICAL CENTER, TAWAKAL KL, AMPANG PUTERI, DAMANSARA SPECIALIST, GLENEAGLE HOSPITAL dan etc.
Pepatah Melayu “Sediakan Payung Sebelum Hujan”
Bilik Penginapan 120 Hari SetahunYa
Bilik ICU 120 Hari SetahunYa
Bekalan & Perkhidmatan Hospital – ubat, plat besi, implant, dan sebagainyaYa
Yuran PembedahanYa
Yuran Bilik PembedahanYa
Yuran Pakar BiusYa
2 Lawatan Wad Oleh Doktor SehariYa
Manfaat 60 Hari Sebelum PenghospitalanYa
Manfaat 120 hari Selepas Penghospitalan (follow-up)Ya
Prosedur Pembedahan HarianYa
Rawatan Di Rumah (Home Nursing)Ya
Pemindahan OrganYa
Elaun Tunai Harian Jika Dirawat Di Hospital KerajaanYa
Manfaat Penjagaan Harian Untuk Penjaga Apabila Anak DiwadkanYa
Rawatan Kecemasan Pesakit Luar Akibat KemalanganYa
Rawatan Pergigian Akibat KemalanganYa
Manfaat Pemindahan KecemasanYa
Manfaat Dialisis Buah PinggangYa
Manfaat Rawatan Kanser Pesakit LuarYa
 TIADA KO INSURAN/TAKAFUL Ya
KELEBIHAN KAD MEDIKAL KELUARGA INI BERBANDING KAD MEDIKAL LAIN
 1. Tiada Ko Takaful/Insuran dikenakan pada pelanggan. Syarikat membayar semua bil anda mengikut kelayakan plan anda sepenuhnya.
 2. Hampir semua medical card dipasaran akan mengenakan bayaran yang lebih tinggi pada client yang MEROKOK. Namun, plan plan yang ditawarkan untuk medical card ini tidak mengenakan bayaran yang lebih tinggi pada PEROKOK. Jika anda seorang PEROKOK, anda tetap bayar harga yang mengikut kadar BUKAN PEROKOK.
 3. Hanya medical card keluarga yang ditawarkan disini yang mampu memberikan perlindungan menyeluruh terutama pada lelaki berpoligami atau mereka yang mempunyai anak anak dari perkahwinan lain. Plan ini melindungi kesemua zuriat anda dan zuriat pasangan anda yang berusia dibawah 23 tahun.
 4. Tiada perbezaan antara jantina. Dibawah package medical card keluarga, harga yang dibayar tiada bezanya antara lelaki dan wanita.
 5. Kad medikal keluarga ini amat berpatutan harganya. Ini kerana anda membayar satu harga kelompok dan bukan secara individu. Contoh kiraan seperti dibawah dimana saya bandingkan kad medikal keluarga ini dengan kad medikal individu sebagai contoh syarikat insuran P:
 • Katakan Satu Keluarga 6 orang ahli iaitu ibu + bapa + 4 anak anak. Katakan ibubapa berusia 29 tahun.
 • Dibawah syarikat P: Minima RM100 seorang x 6 orang = RM600 sebulan atau RM7200 setahun (Bagi Perlindungan medikal RM150,000 sepanjang hayat)
 • Dibawah skim KAD MEDIKAL KELUARGA TAKAFUL = RM321 SEBULAN SEKELUARGA. (Bagi Perlindungan medikal RM100,000 ssetahun untuk setiap ahli keluarga)
 • Dibawah skim KAD MEDIKAL KELUARGA INSURAN = RM289.45 SEBULAN SEKELUARGA. (Bagi Perlindungan medikal RM100,000 ssetahun untuk setiap ahli keluarga)
APABILA ANAK ANAK SUDAH DEWASA
Apabila anak anak anda sudah dewasa iaitu sudah berusia lebih 23 tahun, anda boleh downgrade package keluarga ini pada package Suami Isteri. Dengan ini harga plan ini menjadi jauh lebih murah.

MEDICAL CARD KELUARGA TAKAFUL ?

ATAU

MEDICAL CARD KELUARGA KONVENTIONAL ?

Medical card keluarga dengan ciri ciri seperti diatas ada dalam dua ketegory iaitu 100% takaful atau konventional.  Anda boleh pilih berlandaskan kemampuan dan keperluan anda.
 • Medical card keluarga takaful – berlandaskan Syariah dan berkonsepkan perkongsian keuntungan. Apabila anda tiada claim dalam tempoh 1 tahun policy dan syarikat takaful mendapat keuntungan, keuntungan akan dikongsi antara syarikat takaful and anda.
 • Medical card keluarga konventional – berlandaskan skim insuran konventional. Tiada perkongsian keuntungan.
HARGA MEDICAL CARD KELUARGA
MEDICAL CARD KONVENTIONAL –  Click Disini Untuk Melihat Harga

MEDICAL CARD TAKAFUL –  Click Disini Untuk Melihat Harga
PILIHAN MENGABUNGKAN MEDICAL CARD KELUARGA TAKAFUL BERSAMA TAKAFUL HAYAT
Disini ada diberikan dua pilihan iaitu:
 1. Sama ada untuk mengambil plan medical card keluarga sebagai standalone iaitu tanpa perlu mengambil takaful hayat.
 2. Atau anda boleh ambil plan medical card keluarga ini bersama takaful hayat. Sila klik di sini untuk maklumat lanjut.
HARGA MEDICAL CARD TAKAFUL + TAKAFUL HAYAT – plan medical card ini mengabungkan takaful hayat bersama medical card takaful. Click Disini Untuk Lihat Harga

Dapatkan Plan Takaful dari AIA Public Takaful Sekarang
Demi Masa Depan anda & Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Nasri

1 comment:

 1. Kalau dah pernah buat operation, ketulan di perut, tapi bukan kanser boleh ke saya buat medikal kad. Operation tu dah 10 tahun lepas.

  ReplyDelete