Medikal Kad Takaful Kisah Sebenar

1) Medikal Kad bertujuan untuk proses rawatan kemasukan ke hospital sahaja. Ini bermakna, jika anda ditakdirkan sakit dan masuk wad, pihak syarikat Takaful akan menanggung kos rawatan. Tertakhluk kepada waiting period dan penyakit. Kalau dah ada penyakit baru nak apply medikal kad, confirm tak cover.

2) Medikal Kad Standalone tiada sebarang pelaburan. Nak paling murah tapi nak savings banyak dan sebagainya memang tak dapat la nak tolong ye. Kalau nak ada savings , boleh apply pelan Alifellink dan add medikal kad sebagai rider.

3) Kalau saya tak sakit ada dapat pape ke? Tujuan ambil pelan takaful dan medikal kad adalah untuk perlindungan jika berlaku perkara tidak diingini. Kalau tak sakit, anda patut bersyukur.

4) Kenapa harga meningkat? Semua pelan medikal kad standalone atau medikal kad rider, harga tetap meningkat. Bezanya kalau standalone, bayaran peningkatan dari poket anda. Dalam investment link, tolak dari account value anda. Kan sama tu?

Diharap dengan penjelasan ini, isu tentang kenaikan contribution medikal kad, jumlah savings dan sebagainya tidak berbangkit lagi.

Ada yang pengadu, beberapa pembeli insuran syakitat PRUD yang tidak dapat masuk hospital sebab status insurannya tak diterima di hospital swasta. Jadi berwaspadalah, kita nak buat pembayaran supaya dapat diterim di mana-mana hospital yang berdekatan dan yang berkualiti dan dapatkan rawatan sepantas yang mungkin. Maka sebab itu kita melabur dalam insuran medikal kad. Tapi kalau terjadi kes sebegini, bagaimana nak dapatkan rawatan???

So pada pembeli insuran, harap buat survey mana yang terbaik untuk anda. Buat survey di hospital dan tanya pada rakan-rakan. Supaya anda dapat buat keputusan yang bijak sebelum terlambat.

Dapatkan Konsultasi Percuma - Nasri Agent AIA Insuran 019 370 2629 - KL, Selangor, NS, Perak, Johor

No comments:

Post a Comment